W 105. Kresowym Szpitalu Wojskowym po blisko 10 latach nieobecności na nowo, we własnych strukturach, została uruchomiona kuchnia, która służyć będzie przede wszystkim pacjentom naszego szpitala. W dobie, gdy dla większości przedsiębiorstw outsourcing wydaje się być rozwiązaniem idealnym, my zrobiliśmy krok w drugą stronę. Jako najstarszy szpital Ziemi Lubuskiej jesteśmy wręcz zobowiązani, aby nasze decyzje opierać tylko na dobrych i sprawdzonych rozwiązaniach. Zależy nam na tym, aby do sal chorych wróciły ciepłe i smaczne posiłki, by obiady były takie jak w domu. Jesteśmy przekonani, że zbilansowane i wartościowe żywienie pomoże naszym pacjentom w szybszym powrocie do zdrowia i pełnej sprawności. Zaś posiłki będą tak smaczne jak legendarna, wojskowa grochówka.

IMG 20210126 113445x

 

Przeprowadzenie tak istotnych zmian było możliwe dzięki decyzji Komendanta szpitala, dla którego jednym z podstawowych elementów leczenia jest pełnowartościowe żywienie uwzględniające stan zdrowia i potrzeby dietetyczne pacjentów.

Umowa z  firmą, która dotychczas dostarczała posiłki i dzierżawiła pomieszczenia kuchni wygasła z końcem roku. Zastrzeżenia budziła przede wszystkim wysokość stawki dziennej, zwłaszcza w porównaniu ze średnimi cenami w tym zakresie w innych placówkach medycznych. Poza zmianami organizacyjnymi w wojskowej służbie zdrowia, wpływ na taką decyzję miały głównie spostrzeżenia i opinie o dostarczanych posiłkach przekazywane przez pacjentów i pracowników szpitala.

- Po analizie finansowej i wielu rozmowach z pacjentami szpitala, nie zdecydowałem się na kontynuację umowy w zakresie wyżywienia pacjentów w szpitalu, którym kieruję przez podmiot zewnętrzny – mówi płk lek. med. Artur Lipczyński, Komendant 105. Kresowego Szpitala Wojskowego.

 

Kuchnia została uruchomiona 1 stycznia 2021 r. Pacjenci, którzy tego dnia przebywali w szpitalu mieli okazją jako pierwsi spróbować nowych dań przygotowanych przez nasz personel. Obecnie załoga Działu Żywienia to 11 osób, w tym 7 to kucharki i pomoce kuchenne. Przygotowują dziennie około 200 porcji posiłków, które dystrybuowane są zarówno na oddziały szpitala w Żarach, jak i w Żaganiu. Kierownikiem działu została Pani mgr Anna Marciniak, szefową kuchni jest Pani Wioletta Mazur. 

- Posiłki są przede wszystkim ciepłe, kolorowe, wyglądają apetycznie, pacjenci bardzo sobie je chwalą. Od razu zauważyli różnicę – mówi Dorota Bieńkowska, pielęgniarka oddziałowa Oddziału Ortopedii i Traumatologii Narządu Ruchu.

 

- Żywienie to element leczenia i pacjent nie może wyjść w pogorszonym stanie od nas niż przyszedł. Stawiamy na jakość posiłków, przede wszystkim na racjonalne odżywianie – tłumaczy mgr Anna Marciniak, dietetyk, kierownik Działu Żywienia.

Tak trudne przedsięwzięcie nie miałoby szans powodzenia, gdyby nie ogromne zaangażowanie załogi naszego szpitala, na czele z Panią Anną, która skoordynowała cały proces zachodzących zmian. Wszystkim, którzy wspierali ten pomysł serdecznie dziękujemy.

Obecnie opracowujemy kolejne kierunki działalności kuchni szpitalnej. W pierwszym etapie chcielibyśmy naszym pracownikom umożliwić skorzystanie z posiłków przygotowywanych na miejscu. Z pewnością będzie to doskonałe rozwiązanie zwłaszcza dla kadry, która pracuje w systemie dyżurowym.

 

Ponadto na szczególne wyróżnienie zasługuje 4. Wojskowy Szpital Kliniczny we Wrocławiu, na bazie którego zdobywaliśmy wiedzę i umiejętności. To właśnie załoga tego szpitala z wielką serdecznością, pomimo własnych zobowiązań i trudnego czasu, w jakim wszyscy się znaleźliśmy, dołożyła wszelkich starań, abyśmy mogli z powodzeniem uruchomić kuchnię szpitalną dla naszych pacjentów. Składamy podziękowania dla płk. dr. n. med. Wojciecha Tańskiego, komendanta 4.WSK oraz wszystkich pracowników Działu Żywienia, którzy wspierając nas w tym ważnym przedsięwzięciu, bez wątpienia stanęli na wysokości zadania. To pokazuje, że dzięki współpracy można osiągnąć to, co wydaje się być niemożliwe.

mgr Justyna Wróbel – Gądek

Rzecznik Prasowy

105. Kresowego Szpitala Wojskowego

fot. j.w

 

Szpital w mediach:

https://www.zachod.pl/audycja/lecza-dobra-kuchnia-tak-gotuje-szpital-w-zarach/

https://www.zachod.pl/261496/wojskowy-szpital-po-10-latach-znow-ma-wlasna-kuchnie/

Zdrowie na talerzu. Szpital uruchomił własną kuchnię (tvp.pl) 21.01

Gotują sobie sami - GAZETA REGIONALNA - wiadomości z powiatów Żary, Żagań 

SAMI SOBIE GOTUJĄ - Telewizja Regionalna (telewizjazary.pl) 19.01

105.Kresowy Szpital Wojskowy w Żarach. Zamiast cateringu jest szpitalna kuchnia | Żary Nasze Miasto 22.01

 

IMG 20210121 102722x

IMG 20210126 112654x

IMG 20210126 113308x

IMG 20210121 102246x

IMG 20210121 102652x

IMG 20210126 114008x

IMG 20210126 113740 1x

IMG 20210126 114912xIMG 20210126 114235x

IMG 20210126 120007x